neděle 13. února 2011

Speech, Debate & Drama

    Speech, Debate and Drama je extra skolni aktivita, ktera je zalozena na mluveni. Deli se na projev (speech), debatu (debate) a drama. Muzete si zvolit spoustu kategorii, je jich vic nez dost.
    Vcera a predevcirem byl posledni Speech, Debate a Drama meet v letosni sezone. Proto bych rad neco napsal o tom, co se delo, co se stalo, co se nedelo, co se nestalo, co se mohlo dit, co se mohlo stat, co se nemohlo dit a co se nemohlo stat.
    Sezona zacla na zacatku rijna, ja ale nebyl na prvnim meetu ani practices, protoze jsem koncil Cross Country sezonu. No, na druhy jsem jel. Vybral jsem si kategorii: "Lincoln-Douglas Debate". Debatuje se o urcitem tematu (meli jsme 3 za celou sezonu), dva lide proti sobe, kazdy zastava jednu stranu. Pro zajimavost prikladam temata, ktera jsem v prubehu sezonu debatoval.

1. States ought not posses nuclear weapons (Staty by nemely mit atomove zbrane)
2. The abuse of illegal drugs ought to be treated as a matter of public health, not of criminal justice. (Brani nelegalnich drog by se melo resit jako zalezitost zdravotnictvi, ne jako zalezitost zakona.)
3. In the United States, juveniles charged with violent felonies ought to be treated as adults in the criminal justice system. (Ve Spojenych Statech, mladistvi zatceni kvuli nasilnym cinum maji byt povazovani za dospele pri zakonem procesu.)

    Byla to celkem sranda, moc uspesny jsem ale nebyl. Muj nejvetsi uspech byl na meetu v Hamiltonu, kdy jsem skoncil 5. z 11 - vyhral jsem 2 z 3. To neni spatne. Prvni meet jsem dokonce dostal extra body za to, ze jsem nejsem rodily mluvci a je to pro me vyzva. No to si piste, ze to byla vyzva. Musim rict, ze mi to hodne pomohlo s anglictinou.Byl jsem premluven, abych se zapojil.  Ze zacatku jsem se ani nechtel zapojit, protoze jsem si myslel, ze budu mit spoustu prace. No, to je pravda. Prace bylo dost, se shanenim dukazu, psanim praci, a trenovanim. Stalo to ale za to, neucil jsem se jen anglictinu, ale jak to tady vubec funguje. Jako jeden z nejdelsich, ehm ehm, sportu to bylo obcas unavne. Od rijna do unora, to je fakt dlouho.
    Skoro kazdy tyden byl nejaky meet. Viz rozvrh:
Rozvrh


Debatoval jsem skoro celou sezonu. Uteklo to fakt rychle. Vikendy plne unavy, zlosti (to kdyz jsem to prohral vsechno :D), ale taky sranda s deckama a poznavani novych lidi. Jen par lidi ovsem stalo za to poznat. Ve skutecnosti cele SDD (ne nas tym, ten byl/je uzasny) je plne retardu. Nektere zjevy bych Vam pral videt. Nebo radeji asi ani ne. Nevim proc, ale moc vymennych studentu se nezapojilo. Skoda, je to vyborny zpusob jak si vylepsit anglictinu. U nas ve skole mame jeste dalsi tri vymenne studenty, dva z Ekvadoru a jednu z Thajska. Thajka se zapojila, ale ti zbyli dva ne. Taky spolu celou dobu mluvi spanelsky. Proc sem teda jeli ? Spanelsky mohli mluvit doma, a zadarmo. Me je to koneckoncu jedno, at si delaji, jak chteji. Obcas se vstavalo skutecne brzo. Jednou jsem vstaval 2:00 AM. Tu je fotka naseho tymu
HHS SDD


Kdyz byly Divisionals, kde se postupuje do State, skoncil jsem 8., a prvnich sedm jelo. To me trosku nastvalo, ale stejne me vzali.Kdyby nekdo z 24. ucastniku vypadl, tak bych soutezil. Nastesti nikdo nevypadl, takze jsem se mohl divat, coz bylo dost zajimave.  State meet byl pres tri noci, jizda byla kolem sesti hodin. Skoro cely tym jel, krom dvou, takze jsme si to "uzili". State bylo v mestecku Laurel, ve kterem je ropna rafinerie, takze cele okoli smrdi jak hovno.Spali jsme v Billings, nejvetsi mesto v Montane (beztak je to dira). A aby toho nebylo malo, pred Missoulou byla hromadna dopravni nehoda, takze jsme stali dve hodiny v kolone. Jedno auto vypadalo opravdu zle. Jedna holka od nas, Ashley, vyhrala State v Humorous Oral Interpretation.

Po State jsme meli NFL v Bozemanu. Tam jsem nedebatoval, ale zkusil jsem Foreign Extemporaneous Speaking. Daji vam otazku, mate 30 minut na pripravu, a 5-7 minut na mluveni. Jelikoz je to foreign, mluvil jsem o zahranicnich udalostech. Nebyl jsem posledni, ale celkem jsem horel. I tak jsem pysny na svuj prvni speech, kde jsem mluvil o Evropske Unii a malem jsem se do tech 7 minut nevlezl. Moje kamaradka Meghan, ktera delala se mnou Lincoln-Douglas celou sezonu se umistila jako druhy alternative (asi 5. celkove nebo nevim), takze mozna pojede do Nationals do Dallasu. Mel jsem velkou radost a moc ji preju, at jede!
Bozeman High School


    Jeste bude Banquet, ale ten si necham na samostatny clanek.Nakonec, jsem moc rad, ze jsem se zapojil.
Na ceste do Kallispelu.
Po soutezi v Corvallis.
I will miss you!

neděle 6. února 2011

Semester Exams

Tak i jak jsem konecne slozil pololetni zkousky. Zkousky to byly ovsem lehke. Mel jsem i pozmeneny zkouskovy rozvrh, protoze v patek se odjizdelo na speech and debate State meet do Laurelu. Ale i tak jsem to vsechno stihl, musel jsem, jinak bych nemohl jet. Kazdy den byly zkousky z dvou predmetu, dve hodiny jedna. Predtim byla kazda hodina 40 minut, to study.

A1 Honor Pass:    
    Normalne bych zkousky z volne hodiny nedelal (proc taky), ale misto nicnedelani jsem si naddelal US History test. Celkem lehke, mohli jsme pouzit Study Guide. Takze prace spis s hledanim, nez s ucenim. Tu hodinu mam moc rad. Americka historie je moc zajimava, mnohem zajimavejsi nez to, co se ucime u nas. Ale to bude spis asi ucitelem, nez ucivem. Porad pisem nejake projekty, coz u mi leze krkem, ale co se da delat. Mr. Faris je paradni. Test jsem psal uplne sam, ucitel semtam odesel ze tridy, a me tam nechal. Hmm, mohl bych podvadet, ale proc bych to delal ? Z testu jsem dostal 97. Trida je na cely rok. Ale A1 mam Forensic Science, zatim moc zajimave.
A2 Public Speaking:
    Ta hodina je blby vtip. Ke konci uz jsem se pekelne nudil. Z cehoz jsem byl prekvapeny, ze jsme meli fakt psany test. No ale mohli jsme pouzivat ucebnice a vsechno, takze zase lehke jak prase. Zajimave ze jsem naucil nejake veci pri testu, o kterych jsem nevedel. Stejne jsem tu hodinu nemel rad, dikybohu je konec. Tento semestr mam misto toho Honor Pass.
A3 Creative Writing
    Paradni hodina, sice obcas zahul, ale hodne mi to pomohlo s psanou anglictinou. Taky s psanim basnicek (A to se bude moc hodit, ze ?). Trida byla plna holek, takze kdyz jsem se nudil, aspon se bylo na co divat. Test jsme nemeli, portfolio (ze ktereho jsem dostal 98) bylo due v patek predtim. Test den jsme predvadeli hry. I ja jsem si jednu napsal (stala za hovno, mimochodem). Zase jen na pulrok, takze ted mam CAD/CAM I - a to vypada moc zajimave.
A4 Pre-Calculus
    Celkem zahul, i kdyz zatim vsechno jsem delal v Cesku. Mr. Shepherd je obcas zakerny. Na semester test jsem dostal 89. Ne ze by mi dal to jedno procento navic (ale zas mi dal navic na znamce z pololeti). V te tride je prdel, nez se rozdaji testy, pak je nejcastejsi veta "Crap! We weren't supposed to know this!". Par lidi dost hori, coz nastesti neni muj pripad. Trida je na cely rok, a uz se tesim, protoze konecne zacneme delat neco noveho. Ted je mi celkem lito, ze jsem si nevzal AP Calculus. Sice bych nemel A, ale aspon bych se naucil neco noveho. Mel jsem prehodit na Foods, ale nakonec jsem se na to vysral.
B1 Health II
    Paradni hodina. Naucil jsem se spoustu novych veci, o nemocech, jidle, a tak dal. Taky prvni pomoc, docela do detailu. Mrs. Antonioli je super ucitelka, celkem si me oblibila. Skoda, ze uz je konec. Ve tride byla celkem sranda, hlavne diky super deckam. Nevim co jsem dostal z testu, byl jsem prilis liny zjistovat. Ted mam Weight Lifting, a boli me cely clovek.
B2 US History
    Test jsem si vzal A1, diky Speech and Debate.
B3 Physics
    Ha, to byla fraska. Z testu jsem dostal 100. Vsichni mi ted rikaji nerd. Trida je zas na cely rok. Skoda, ze tu neni AP Physics.
B4 English III
    Test jsem si vzal pres obed ve ctvrtek. 10 otazek, 10 minut. Bylo to spis takove interview. Mrs. Carmody byla hodna, zvladl jsem to bez problemu. I portfolio jsem odevzdal vcas, dostal jsem A-.
V patek byl odjezd na Speech and Debate meet, ale o tom v samostatnem clanku, kde shrnu celou sezonu.
Pololetni vysvedceni