čtvrtek 30. září 2010

Jsem tu uz mesic

Po serii par fotek, jsem si nasel opet cas k napsani par radku. Nebude to moc, protoze jako jiz tradicne chvatam na Public Speaking.

So far so good. Ani jsem se nestacil poradne zabydlet, v sobotu tu budu uz mesic. Uletelo to strasne rychle.

Skola je zatim v pohode, sbiram Acka, sem tam Bcka, ale to me nijak netrapi, je jich jen par. Kazde pondeli rano tady odrikavaji, ve stoje, s rukou na srdci, “Pledge of Alliance”. Ja prej nemusim, jen si musim stoupnout, jakoze respekt. Vcera me zastavila jedna holka na chodbe, ze prej mam hezky usmev. Doufam jen, ze si nedelala prdel, to bych byl smutny.
Lidi sou tu fakt super, rozumim si skoro se vsema. Je tu jeden debil, “lost soul”, mam pocit ze jsem o nem uz psal, mel jsem s nim Welding I. Obcas na me (bohuzel) jeste mluvi. Zitra ma narozeninovou party, a zval me, tak jsem si vymyslel ze mam “foreign exchange student meeting”, ackoliv nemam. Kdyz na me mluvil u lockeru, prohodil jsem neco ve smyslu “To je ale debil (v anglictine)”, nacez dalsi ex student, Alberto bezdecne odpovedel: “Really. I have 4 classes with him, and that sucks”. Jo, uzij si to kamarade :D
Mel jsem moznost poprve jet skolnim BUSem, je to ZLO. (Porad si ale myslim , ze letiste v Parizi je horsi). Prvni bus jede kolecko: Elementary school, High school, Middle school. Podstatne je, ze bus byl plny malych parchantu, kteri delali neskutecny bordel, prali se, skakali, mel jsem chut nekoho vyhodit oknem. Musel jsem 1x prestoupit, na autobus, ktery uz jede k domu. Ten ridi “Peddy”, nastvana ridicka, prijemna jak prdel, porad po mne chtela nejakou note ze muzu jet “k me sestre”. Po peti minutach vysvetlovani, ze jsem exchange student a, ze bydlim ve stejnem dome, jako moje sestra, si me zapsala na list, a mohli jsme vyjet. V autobuse jsem potkal nejake spoluzaky, takze aspon neco. Je to strasne nepohodlne, skace to, huci to, ale jede to, aspon ze tak. A navic je to zadarmo. Nastesti jim budu jezdit asi tak 1x za mesic. I to je dost na moje nervy.

Omg, prave tu je nejaky ucitel, pta se nas na znameni, a cte nam horoskop :D Super, presne to jsem potreboval vedet: “Tonight, stay home”. I will.
Cross country je super, muj cas je cim dal tim lepsi. Posledne jsem bezel v Corvallis (odtud jsou nektere fotky v predchozim prispevku). Na 3 mile (4827 metru ~ 5 kilometru) jsem mel cas 22:32, coz neni nic moc, ale snad se to zlepsi. 23. Rijna je posledni zavod, v hlavnim meste, v Helene.
Dnes jsem se pridal do Speech/Debate/Drama, par Cechu to tu prej delalo prede mnou, tak to zkusim. Navic je to pres celou zimu a poznam nejaka nova mesta. Ale asi to bude zahul, podle toho co jsem slysel.
Pocasi je fajn, cely tyden je 30 stupnu (celsia), takze pekelne horko. Pry je to neobvykle, ale me to nevadi.
A taky jsem promeskal prvni dil SGU (v HD, jak jinak), musim se na nej podivat zitra, pche.
Vy jste nemeli v utery skolu, co ? Vubec me to nemrzi, ja ji nemel vcera :D

Mno, to je asi tak vsechno, co jsem vam chtel napsat. V nedeli prihodim nejake fotky, snad. (A ja chci na hodyyy, aaaaaaa).

pondělí 27. září 2010

Nejake fotky

Tady jsou nejake fotky.
Pariz - Charles de Gaulle, nenavidim to letiste.
Zde ordinuje muj host-otec
"Skolni" autobus
Ne uplne tak skolni, protoze tihmle jezdime jen na ruzne zavody, a tak.
Pred zavodem
Pri zavode - jsem ten druhy
Po zavode - s fellas
Kadibudka
Do te kadibudky se nas narvalo 16 :D

pondělí 20. září 2010

Prvni skutecny tyden ve skole


A nyni mam za sebou prvni skutecny tyden ve skole. Uteklo to strasne rychle. Ale i presto se toho stalo celkem dost.
Na zacatek bych chtel zacit opet s myma predmetama, protoze uz se fakt ucime, a navic jsem provedl nejake zmeny.
A dny.
Honor Pass: Zadne zmeny, porad to same, 90 minut se nudim, nebo pisu maily.
Public Speaking: Asi fakt nejlepsi hodina. Chodi sem super lidi (par se jich zmenilo), a navic nic moc tezkeho nedelame. Porad jsou zvedavi na neco o CR, takze pulku hodiny mluvim stejne ja. Ucitelka byla na slovensku 2 tydny ucit anglictinu v ramci nejakeho projektu, takze umi dekuji a prosim:D Na ctvrtek si musim pripravit vlastni speech. To bude asi tezsi, ale uvidime. Jeden kluk, je celkem funny a jmenuje se Ashton, mel zrovna projev o jeho silene babicce, ktera kdysi prijela pred skolu a cekala na nej, a pak ho zesmesnila pred lidma pred skolou. No, a co se nestalo, zrovna parkovala na parkovisti jeho babicka :D Vsichni jsme z toho meli strasnou prdel, jen on nevedel co delat. Bohuzel, odjela, skoda :D Pak jsme delali nejake dotazniky. Jedna otazka byla typu "jaky je muj otec". Napsal jsem old & funny, nacez si vsichni mysleli, ze je to typicky starecek, sedici na poli, s fajfkou v hube a tlachajic historky z mladi :D
Welding I / Creative Writing: Uz jsem nemel silu dal chodit do tridy s takovyma dementama, takze jsem to zmenil. To bylo fakt stesti, protoze moje nova trida je super, sou tam super lidi (prevazne holky), a taky mi to pomaha v anglictine. Dokonce jsme museli kreslit nejakou vzpominku, tak jsem nakreslil barak v CR, a vsichni nejspis tusite jak moc mam rad kresleni. Ale byli tam mnohem horsi, coz me potesilo (a zhrozilo zaroven, protoze ja fakt kreslim strasne). Ani napsat povidku v anglictine neni tak tezke, jak jsem si na zacatku myslel.
Precalculus: Taky zadna zmena, akorat ze je to fakt easy. Zatim, bude hur. Z domaciho ukolu jsem dostal 96.6%, takze si nestezuju. Mr. Shepperd je cim dal vtipnejsi, takze se celkem podstatnou cast hodiny cela trida jenom smeje :D
B dny.
Health II: Moc me to nebavi, ale snad zacne. Z "hearth&blood pressure quiz" jsem dostal za A, takze si taky nemuzu stezovat. Neveril jsem, ze se dokazu naucit srdce v anglictine, ale precejenom, zvladl jsem to. Mimoto si merime tlak, ale stejne to ukazuje divne, 130/45 fakt nemam.
US History: Naprosto pohodova hodina. V Cesku me historie nejak nebrala, proste jsem se na pisemku naucil a posleze zapomnel, ale tady me to fakt zajima. Navic ted delame projekt, o nejakem fiktivnim vyroci Jamestownu jako britske kolonie. (Mimochodem, ve "World book encyclopedia" je jako dalsi heslo Leos Janacek). V projektu jde o to, abych zjistil, odkud pochazi fazole, a napsal k nim spravne zdroje. Neni to tak lehke. Je to asi fakt jen kvuli tem zdrojum, protoze nevim, k cemu mi bude puvod fazoli :D
Physics: klasika, nuda, mereni, nuda, nuda, ale tak co uz, snad se to rozjede. Mr. Favero je uspavac, ale musim si davat bacha, protoze sedim hned v prvni lavici. :D
English III: Tu hodinu zatim moc nechapu, uz delame i deleni americke literatury, ale porad se v tom nejak ztracim. Nastesti Mrs. Carmody je super, a hodne mi pomaha.
Na obede sedavam s 6 seniors holkama, sou fajn, konecne nekdo, s kym mam cas si kazdy den pokecat. Taky nechapu pravidlo, ze batohy nesmi do tridy. Pry kvuli zbranim. No nevim, kdyz nekdo bude chtit, stejne si tu zbran do tridy prinese.
Tento vikend jsem bohuzel nejel na XC zavody, ale na exchange meeting. Bylo to uplne v pr.. yc, nekde v kopcich 1600m vysoko, navic tam pred deseti lety horelo, tak sou to jen hole kopce. Ale meeting byl fajn. Potkal jsem dalsi 3 cechy, z cehoz jsem mel strasnou radost. Prvne me prislo divne bavit se cesky. Zacinam si pomalu zvykat na anglictinu, ale pohotove dokazu odpovedet jen jednoduse, slozitejsi vetu potim dlouho :D Taky nam davali nudnou prednasku. Nudnou proto, protoze jsem ji slysel uz 2x v cesku. Pak nam dali konecne volny cas. Dopadlo to tak, ze se studenti sami rozdelili podle jazyku, takze kazda skupina mluvila uplne jinak. Spat jsem sel o pul treti do stanu s dalsima peti lidma. Jako by uz to nestacilo, jeste byly asi +2°C, topeni ve stanu zadne, takze jsem mel na sobe i se spacakem asi 5 vrstev, a stejne mi byla zima. K tomu se mi jeste kourilo od huby jak z parni lokomotivy. Dalsi den zase nejake prednasky, Role Playing, a pak konecne domu. Jel jsem s koordinatorkou (babicka, ktere je 82 let a je vice-prezidentka organizace, se kterou tam jsem), a rikala mi, ze v Californii, odkud pochazi, je mnohem vetsi kriminalita. A ze lide tam zamykaji auta a domy. Aha lol :D (Bohuzel jedna neprijemna vec, ze zase myslim spis cesky, takze se mi mluvi spatne, snad se to zas otoci)
Uz se tesim na dalsi tyden straveny ve skole.

pondělí 13. září 2010

Prvni "tyden" ve skole

Mam za sebou prvni "tyden" ve skole. Neni to uplne cely tyden, protoze v pondeli byl "Labor day" - asi jako svatek prace. V utery byl zas "Freshmen day", coz znamena, ze ja jsem si jen vybral predmety. V Public speaking akorat tlachame o blbostech, a jeste nemam ani zadny domaci ukol (to je dobre, mooc dobre :D). na Welding I chodi divni lidi, nevim, a taky potrebuju kozene boty, asi se na to fakt vykaslu. Pre-Calculus neni tak tezky, delame exp funkce a rovnice, coz jsme v cesku trosku urychlili, takze aspon si to zopaknu, nez pujdeme dal. Health II je fajn, merili jsme si tlak, a mam za domaci ukol popsat srdce (v anglictine pochopitelne), ale ja to nevim ani cesky, natoz anglicky. Jeste ze otec je doktor, takze mi pomuze. Mimochodem ma strasne rad historii, je to celkem dost chytry clovek, obcas se stydim, co z evropskeho dejepisu nevim :D US History je dost zajimava, ucitel je strasne prijemny clovek, a zatim me to bavi velice m oc :D Physics - jej, no to byla fraska. Jelikoz tady se nepouzivaji metry gramy a kdovico, a ve fyzice je to nutne vedet, tak jsme celou hodinu prevadeli jednotky v metrickem systemu. Dostali jsme 25 prikladu (g na kg atd.), ja jsem to mel asi za dve minuty, no ovsem zbytek tridy to delal asi 40 minut :D Mame tam jednoho kluka, ktery dela ze je strasne chytry, furt nejake black hole nebo forth dimension, ale nevi, kolik g je v jednom kg :D English III je celkem tezka hodina, dostal jsem knizku "Three cups of tea", je to o nejakem chlapovi co stavi skoly nekde v Pakistanu, a shodou okolnosti bydli nekde v Montane. Krom cteni budu muset porad neco vypracovavat, takze se moc tesim... :D Nastesti ucitelka je asstant-coach v cross country, takze snad budu mit protekci :D Skola je tu obecne fajn, locker uz otevrit umim (trikrat doleva pres 0, na prvni cislo, pak pres druhe cislo a pres nulu a zastavit na druhem cisle, a pak doleva na treti cislo - jak jednoduche, ze ?). Konecne js em taky pochopil proc se ucitelum rika ucitele. Oni tady fakt UCI. Jsou to vsichni strasne prijemni, vtipkujici lide, bez ohledu na vek. Na matiku me ma takovy deda, vyklada s nami o filmech a tak (ne ze by te matiky nebylo i tak dost :D, mimochodem, tenhle clovek vi o matice snad vsechno, to je chodici kalkulacka a tabulky dohromady). Dale se tu vysktuje neco jako TARDY POLICY. To znamena, ze musite dojit do tridy pred zvonenim, jinak mate smulu a jste v ri... study hall. Plus neomluvenou hodinu. Blbe se to stiha, ale da se to. Dokonce tu ani netahne z oken, dvere nevrzaji, vubec skola je asi 7 let stara/nova

 

 

Dal jsem musel jit na preventivni prohlidku k doktorovi (kvuli x country), na to, ze tahle dira ma necelych 5000 obyvatel, je tu dost solidni nemocnice. Nejvic jsem cumel, kdyz si doktor prohlizel muj rentgen (omylem jsem se zminil ze jsem pred 6 lety mel podvrtnutou krcni pater - takze sup na rentgen) na 6 monitorech soucasne :D Ani nevim kdo tu prohlidku platil, ja ne, otec ne, pojistovna to nehradi. Nebo mozna jo, nevim.

Vcera byl cross country meeting v Anaconde, coz je vesnice 200 mil daleko, ale ja jsem nezavodil, protoze nemam 10 dni of practise.Cesta busem byla celkem sranda, protoze ridic pomalu nevedel jak co :D Byla tam strasna zima a on neumel vypnout klimatizaci :D Couch si delal sradnu "What is this button for ?!" a taky nam rikal, ze prej dlouho ridic premyslel jak zavrit dvere :D V Anaconde byla pekna priroda, (ale ne jako jsme bezeli ve ctvrtek, to byla NADHERA, chci tam bezet znova :D), hodne lidi, ale ja jsem to stejne prospal na travniku :D Pak jsme jeli do Pizza Hut, kde nas usadili ke stolum (tady si proste nemuzete v zadne restauraci sednout kam chcete, musite pockat az Vas usadi, a muze to trvat klidne i pul hodiny), objednali jsme si (strasne jsem se divil proc ma spolusedici objednala pizzu na pul - no, pak jsem se divit prestal, protoze jsem to skoro nemohl snist :D).

Dnes jsem byl v "posilovne". V uvozovkach proto, ze je tam i bazen, a spousta dalsich kravin. Taky jsem cumel, zase, je to mala dira, ale strasne pekna a hlavne hodne velka posilovna. Nechapu to. Chteli 8 USD za vstup, coz je teda hoodne moc moc moc hodne. Asi si vyridim nejaky mesicni vstup nebo tak neco.

 

Dal bych sem nejake fotky, mam jich hodne, ale internet tu, ehm, "bezi" tak pomalu, ze bych mohl radeji posilat pakety postovnim holubem do Seattlu.

 

 

čtvrtek 9. září 2010

Skola

Tak uz jsem byl i ve skole. Tyden predtim jsem jsem nedelal nic moc, jen nakupoval veci ktere potrebuju. Dostalo me tu par veci. Treba velka reklama na biologii vedle silnice :D Dal jsou tu strasne ochotni ridici co se pousteni tyce. Sla tu jedna babka, loudala se jak snek, prechod dlouhy jak prase, a vsichni poctive cekali. Muzete tu klidne prejit kde chcete, vzdycky vas pusti. Dal jsem si poridil telefon s nejakou siti NET10. Nevim jestli pujde pouzit doma, protoze se do nej nestrka sim karta :D

No, k te skole. Byl jsem v ni poprve vcera, vlastne predevcirem vybrat predmety. Kazda hodina ma 90 minut a dny jsou rozdelene na A a B. Jdou po sobe ABABABA (a nutno dodat, ze v tom byl pres rok fakt solidni bordel - parkrat se stalo, ze host-mum volala do skoly jestli je dnes A nebo B den)… a tak dale. Prestavky jsou tu jenom 5 minut a ucebnice jsou velke jak tri atlasy do zemepisu, takze nevim jak to budu stihat do lockeru a zpet. Locker neni tak tezke otevrit, jen to obcas nejde :D K predmetum, v A dny mam: Honor Pass (volna hodina, teda spis hodina a pul :D), Public Speaking (Verejny projev, snad se to bude hodit), Welding I (svareni, no nevim, tohle mozna jeste zmenim), a Pre-Calculus – ten mi da asi hoodne zabrat, protoze neznam uplne vse co bych znat mel (ale neni to moje chyba, proste jsem se to v cesku jeste neucil). V B dny mam Health II (neco jako obcanka a biologie dohromady – jak spravne zit, neco o tele a t ak, myslim, ze to bude zajimavy predmet), US History (to mi bude k nicemu, ale lepsi nez American Government ci jak se to pise), pak Physics – na tu se tesim celkem, a nakonec English III, tam je celkem silena ucitelka, ale rikala ze nam ex studentum ulevi. Jsem tam jeste s jednim ex studentem z Ekvadoru. Jsme tu 4, ja, kluk a holka z Ekvadoru a jedna Thaika nebo Thaiec, nevim, jeste jsem ho/ji nepotkal :D.
 Po skole delam Cross Country, mame strasne fajn trenera, jsou tam moooc fajn decka, hned jsem mezi ne zapadl, a dnes je team dinner, tak snad to bude fajn.  Akorat ten beh me nici , 8km denne 6x tydne opravdu neni v mych silach :D Snazim se co to de, ale porad nestacim ubehnout vsechno. Trenerovi to (zatim) nevadi, tak doufam ze mu to nebude vadit porad :D. Ted sedim ve skole v knihovne behem Honor Pass, ale za 14 minut zvoni na prestavku, takze bych mel pomalu jit.

pátek 3. září 2010

Let

Zdravim, tentokrate jiz z USA. Nastesti (bohuzel) byly vsechny lety v poradku. Do Parize jsem doletel sice se zpozdenim, ale nejak jsem to stihl. Na CDG Vam staci na prestup oficialne 45 min. Nicmene, sance ze byste to skutecne stihli je stejna asi jako vyhrat zavod Formule 1 ve skodovce.Ja to stihl za 60, ale byla to celkem haluz, spis me pripadlo ze nahodne beham po letisti, az jsem teda dosel k brane E67 do Seattlu. Uz jsem stal v polovine rady, kdyz si me zavolala nejaka zenska zas uplne jinam, kde chtela nejake "formality". Pote jsem zjistil, ze jsem byl vybran na extra bezpecnostni prohlidku. Byla v pohode, jen me projel tim detektorem kovu.
Po dlouheeeeeeeeem letu, behem ktereho byla krasna viditelnost, jsem pozoroval a fotil Francii, UK, Gronsko a trosku Kanady. Po pristani jsem sel na Immigration, nicmene bylo tam snad pres 20 prepazek, takze jsem cekal jen 5 minut. Tam jsem dovyplnil nejake papiry (ktere nam dali uz v Parizi, pak v letadle vyzvali k napsani a ochotne radili co a jak) V jedne prepazce byl jeden "drsny" pan, ke kteremu jsem nechtel jit, ale nakonec stejne sel. Nakonec byl fajn, jen se ptal na jidlo, ktere vezu, a pral hodne stesti.
Pote jsem si vzal kufr a sel na celnici. Tam byla takova mlada fajn slecna. Prohledala me naprosto cely krufr, batoh i prirucni zavazadlo. Vzala mi vsechen alkohol a kosticky pro psy. Pak jsem se zeptal kudy kam, jedna babca mi to krasne vysvetlila, pak jsem to pochopil i ja :D V Seattlu jsem se asi 4 hodiny nudil, semtam spal.  Konecne jsem nasedl do posledniho letadla do Missouly, to ovsem nechutne vybrovalo a delalo kraval jak prase. Nechapu to, ale zaspal jsem to :D Po prijezdu me rodinka vyzvedla velkym autem (velke ovsem stalo doma, tohle byl prcek, jak jsem zjistil :D) a jeli jsme domu. Je to tu moc fajn, uz jsem prihlasen do Cross Country, ale jeste si musim koupit boty a nejake obleceni. To je asi tak vse.